Venetia: masti, magie, carnaval

In fiecare an inainte de intrarea in postul Pastelui la Venetia are loc faimosul Carnaval ale carui origini se regasesc undeva in secolul al XII-lea si care an de an readuce pentru cateva zile alaturi de cantitatea impresionanta de turisti (acestia sunt multi in oricare perioada a anului) magia si misterul.
Lasand la o parte frumusetile arhitecturale ale locului, felul in care soarele la apus isi revarsa lumina peste cupolele cladirilor de pe malul Marelui Canal, piata San Marco si Palatul Dogilor cu a sa infricosatoare Punte a Suspinelor, Venetia este toposul prin excelenta al magiei si al misterului, iar acest fapt poate explica de ce mastile au ales orasul sau orasul a ales mastile. Poate ca  de aceea Carnavalul este si astazi un punct de atractie special.

Volto-Combined

Despre Carnavalul de la Venetia trebuie sa stiti ca este o sarbatoare plina de zgomot si culoare, momentul in care traditiile si obiceiurile de demult sunt readuse in prezent iar mastile prind viata. Masca a devenit un adevarat simbol al Venetiei si este probabil suvenirul cel mai adesea achzitionat de vizitatorii acestui oras. Ceea ce este mai putin cunoscut vizavi de acest instrument al deghizarii este faptul ca se imparte in doua categorii: pe de o parte mastile festive si teatrale utilizate astazi in Carnaval si pe de alta parte mastile utilizate in scopuri politice de catre cetatenii Venetieni implicati in conducerea republicii.

Old_mask_event_Cafegii
Astfel, mastile simple, lipsite de decorurile impresionante si de culorile vii, adesea din piele sau di sticla de Murano, erau utilizate de catre nobilii venetieni la adunarile diplomatice si concilii sau atunci cand avea loc oricare adunari cu scopuri politice si militare. Preferata edililor venetieni era masca numita Bauta. Aceasta acopera perfect fata si este astfel proiectata incat sa dea posibilitatea purtatorului de a purta o conversatie si chiar de a manca si bea in timp ce o poarta. De ce au simtit nevoia in secolele medievale conducatorii Venetiei si isi ascuda aparitiile sub masti si de unde a provenit aceasta traditie, sunt intrebari la care nu exista un raspuns precis. Multi istorici si cercetatori sustin existenta unei legaturi intre cucerirea Levantului de care venetieni la inceputul secolului al XIII-lea si aparitia mastilor in republica sub influenta povestilor venite din Constantinopole despre valurile si turbanele utilizate acolo ca mijloc de deghizare.

Masti_Evul_mediu_cafegii      Mastile festive si cele utilizate in faimoasa Comedia dell’Arte sunt mult mai stilizate mai atent finisate si decorate cu pietre pretioase, pene de paun etc. Acestea dateaza ca traditie din perioada renascentista si coincid cu o oarecare laicizare a sarbatorilor si traditiilor ce a determinat insasi Biserica Catolica sa ingaduie aceasta deghizare in mai multe intervaluri de timp de-a lungul unui an.

Masti_Colombina_Cafegii

     Bauta stilizata, Colombina, Moretta, Volto, Gatto si Medico della Peste sunt cele mai faimoase masti utilizate si astazi in carnaval la Venetia. Fiecare dintre ele are o poveste la fel cum fiecare persoana din spatele lor are o poveste. Probabil ca aceasta este partea cea mai frumoasa a Carnavalului de la Venetia: nu este o adunare de oameni ci una de masti, povesti si magie.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Dolce vita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s