Snow Flower and the Secret Fan sau ce ramane atunci cand totul se schimba?

Exista atat un roman cat si un film intitulate Snow Flower and The Secret Fan, primul inspirandu-l bineinteles pe al doilea. Romanul, aparut in 2005, si scris de Lisa See, spune povestea unei prietenii indestructibile. Actiunea povestii este plasata in secolul al XIX-lea in China, fapt ce da intregului roman un iz de legenda care prinde si surprinde. O legenda discreta si misterioasa despre traditia Laotong – legatura de prietenie dintre doua femei, singura ce se bazeaza pe alegere, empatie, si simpatie. O legatura Laotong este eterna, si se stabileste cu scopul de a acompania si de a fi acompaniata, de a te lega in mod fidel si complice. Trebuie stiut, ca in cultura chineza, existau doua tipuri de practici care ofereau legitimitate si recunosteau rolul femeii pe plan social: Laotang si Laotong. Prima, incorpora mai multe persoane, iar legatura se putea rupe dupa casatorie, in timp ce a doua se incheie sub forma unui contract doar in intre doua „surori” si impune o legatura eterna.

snow-flower-and-the-secret-fan
Filmul, realizat in 2011, pe baza cartii Lisei See, si regizat de Wayne Wang, cunoscut mai bine pentru Chan is missing (1982) si The Joy Luck Club (1993), reuseste sa surprinda in imagini travaliul unei astfel de legaturi. In debutul povestii se afla in prim-plan Sophie si Nina, despre care aflam ca sunt descendentele protagonistelor din secolul XIX, Lily si Snow Flower. Este imposibil sa nu te gandesti complementar la aceste doua perechi de Laotong; sa nu zambesti, la randul tau complice, la ideea de reincarnare, subtil sugerata de montajul filmului. La fel ca predecesoarele lor, contemporanele noastre sunt surori jurate, ce incearca separat sa-si construiasaca vietile, dar sa le si inteleaga. Oricat de disfunctionala devine relatia lor de femei mature, nici una nu stie exact cum sa se pozitioneze pe structura existentiala, fara a incerca sa o incorporeze si pe cealalta.
La un moment dat, filmul prezinta cele doua povesti, diferite, dar aproape identice, paralel. Ceea ce creeaza un efect puternic si ghideaza inteligent intelegerea spectatorului, tocmai spre singura concluzie clara a celor doua povesti, a filmului, si pana la urma a vietii: legatura, infratirea spirituala cu un celalalt, devine si este singurul aspect concret si real al existentei.
Filmul Snow Flower and the Secret Fan, cu o distributie de actori de origine asiatica, dar si cu o surpriza hollywoodiana spre sfarsit, vorbit partial in engleza, partial in chineza, a aparut pe ecrane in 2011. In ciuda unor critici nu foarte elogioase si a unei expuneri minimale, este un film ce trebuie vazut in mod discret, ca un secret ce trebuie pastrat cu solemnitate.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Cinema

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s