Butler sau Darcy, din această dilemă nu putem ieși…

Mai întâi au fost amândoi personaje de roman. Ambii creați de imaginația unor scriitoare, ambii destinați să fericească și împlinească viața unor eroine frumoase, inteligente, puternice, într-un cuvânt femei în accepțiunea feministă a termenului. Apoi au devenit întruchipări cinematografice cu chip și trup, o dată cu ecranizarea celor două romane. Este vorba despre Rhet Butler (Pe aripile vântului) și Fitzwilliam Darcy (Mândrie și Prejudecată). Este vorba despre Clark Gable cu a sa privire ironică și Colin Firth cu fizionomia sa distinsă.  Mie cel puțin îmi este tare greu după ce am văzut cele două filme, să despart cei doi actori de personajele pe care le întruchipează. Îmi este tare greu de asemenea să mă decid pe cine prefer sau pe cine aș alege în situația ipotetică, absurdă dar amuzantă în care ambii ar coborî din lumile lor fictive și fară vreao legătură una cu cealaltă și m-ar invita la o cafea irlandeză sau la un ceai Earl Grey…Și știu sigur că nu sunt singura cititoare ce se confruntă cu această dilemă… Probabil că atât Austen cât și Mitchell au știut ele ce-au știut când i-au creat pe cei doi, iar Gable și Firth au știut ei ce-au știut când au ales să îi imortalizeze ca personaje ale marelui și micului ecran.

                Nu vreau să intru în teorii complexe sau analize psihologice în ceea ce privește procesul de creație, dar cu siguranță atât Jane cât și Margaret au întruchipat în cei doi bărbați ficționali spiritul epocii în care au trăit. Anglia secolului al XVIII-lea respectiv Sudul Statelor Unite din perioada Războiului Civil.  Faptul că și astăzi cei doi reprezintă simboluri ale masculinității ficționale și că multe dintre noi, „eroinele” vieții reale visăm la ei se datorează felului în care viziunea scriitoricească a autoarelor a fost transpusă în imagine de către  arta cinematografică. Dacă cele două romane ne dau descrierea minuțioasă a caracterelor și simțirilor celor doi, cinema-ul este cel care vine cu detaliul final, acela al reprezentării fizice a personajelor. Iar meritul lui Gable și Firth este acela că au avut de la natură înfățișarea și talentul necesar astfel încât să aducă la viață, chiar dacă vorbim despre viața pe o peliculă, doi bărbați atât de desăvarșiți încât pun populația feminină a globului în dilema eternă de a nu ști pe care să-l aleagă…

Notă: Pe aripile vântului cunoaște până în prezent o singură ecranizare cinematografică, cea din 1939 avându-i ca protagoniști pe Clark Gable și Vivian Leight.

Mândrie și Prejudecată a fost transpus de mult mai multe ori pe micul și marele ecran. Articolul de față face referiri la ecranizarea BBC din 1995 într-o miniserie de 6 episoade, avându-i ca protagoniști pe Colin Firth și  Jennifer Ehle.

Darcy_Vs_Butler

Advertisements

Leave a comment

Filed under Cinema, De citit la o cafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s