Fragmente de cinema cu, despre si la cafea

Industria cinematografica are capacitatea, resursele si uneori inspiratia de a face filme despre orice. Subiect, personaj, poveste, obiect, abstract – toate se pot comasa intr-o singura viziune si pot crea miracolul numit cinema. Si totusi, cu cafea si despre cafea, putine sunt filmele care sa faca un statement pentru publicul cafegiu de pretutindeni. De cele mai multe ori cafeaua apare doar ca instanta de umplutura intr-un prea-plin al plotului. In majoritatea scenelor din cinema cafeaua e un accesoriu, un atribut, dar nu un subiect in sine. Momentele “cafeistice” sunt oricum putine, iar cele cu adevarat lirice, extrem de rare. Cafeaua apare adesea in cafenele, sau pe strazi aglomerate ale New York-ului, in pahare de plastic cu anumite inscriptii publicitare si de cele mai multe ori trece neobservata in firul actiunii povestilor si tumultul personajelor.

Coffee_and_CigarettesCu exceptia celebrului si exceptionalului Coffee and Cigarettes, facut de Jim Jarmusch in 2003 si care isi anunta din titlu intentia de lirism cafegiu, putine sunt exemplele de filme sau macar de replici sau secvente privitoare la cafea ca personaj principal, ca actor protagonist. In cele 11 mini-episoade din Coffee and Cigarettes – care sunt despre tot si despre nimic – unul din putinele elemente comune este cafeaua, care indiferent de ce personaj este consumata si pusa in valoare, are un rol principal. 

goddard_au_bou_du_souffle

Si totusi, cautate cu atentie se pot gasi in filme si fragmente in care cafeaua apare in mod misterios, ca prin magie, pentru a deslusi sau incurca un moment de valva sau tacere, pentru a deveni liantul intre o intentie negraita si proiectia ei exterioara. Astfel de filme sun cele create de Michael Mann, Fritz Lang, Francois Truffaut sau Jean-Luc Goddard. Aici cafeaua apare pentru a potenta un anumit efect sau o anumita stare din scenele filmelor, are diferite seminificatii si sensuri, poate ascunde sau descoperi. Despre cafeaua ca star de cinema vom vorbi in continuare si pe indelete in urmatoarele articole de pe Cafegii cu Pedigree.

Leave a comment

Filed under Cinema, De citit la o cafea

Leave a comment