Cappuccino, fratele mai mic si mai cremos al espresso-ului

Despre cappuccino, asa cum il cunoastem si savuram astazi, nu putem vorbi decat dupa aparitia espressorului si implicit a espresso-ului. Textura spumei de lapte, baza de cafea utilizata, presiunea necesara spumarii sunt toate elemente care depind de performatele espressorului.

Etimologic, cappuccino este forma diminutivala a italianului cappuccio care inseamna gluca sau acoperamant pentru cap. Numele bauturii are legatura nu cu obiectul desemnat in sine ci cu nuanta de cafeniu a robelor si glugilor purtate de calugarii din Ordinul Capucinilor. Desi inca incepand din secolul al XVII-lea europenii incep sa cocheteze cu ideea de a pune lapte fierbinte in cafea -imprumutand practic reteta de la traditia servirii ceaiului negru cu lapte – cappuccino asa cum il cunoastem astazi este preparat abia o data cu aparitia primelor espressoare cu pistoane si apoi cu pompa. Gaggia este firma care patenteaza si lanseaza primul model de espressor cu pistoane ce poate prepara espresso cu cream cat si spuma de lapte pentru cappuccino.

capucin-monks-in-a-medieval-cloister

Asa cum in materie de espresso exista cei 5M, considerati esentiali, si in cazul cappuccino-ului exista cei 5L: Latte (laptele), Lattiera (recipientul in care se spumeaza), Lancia (steamerul sau panarello-ul cu care se realizeaza spumarea), Lavorazione (Procesul de preparare, indemanarea utilizatorului), Latte Art (desenele creative ce pot fi realizate prin combinarea spumei de lapte cu cafeaua).

Laptele este recomandat sa fie cat mai rece, cu continut de grasime mai mare de 3%, proaspat si bineinteles cat mai natural.

Lattiera – recipientul in care este turnat laptele inainte de a incepe spumarea este indicat sa fie fabricat in proportie de 60% din inox deoarece inoxul are capacitatea de a asigura un transfer optim de caldura esential pentru texturarea laptelui.

Steamerul  este o componenta esentiala a espressorului. Pentru a obtine o spuma de calitate este foarte importnat ca steamerul sa fie in totalitate metalic, din inox. De asemenea un steamer compact este de preferat unuia format din componente detasabile. Cu cat exista mai multe orificii de erogare a aburului cu atat calitatea si uniformitatea spumei este mai buna.

pour

Priceperea utilizatorului sau procesul propriu-zis de spumare (lavorazione) este a patra componenta esentiala a prepararii cappuccino-ului.  Pentru a putea realiza o textura uniforma si o calitate optima a bauturii finale este nevoie de exercitiu si sa stapaniti foarte bine miscarile. Temperatura de spumare poate fi de asemenea cunoscuta in lipsa termomentrului prin contactul mainii utilizatorului cu recipientul in care se toarna laptele. Pozitia latierei si a duzei este de asemenrea importanta si tot utilizatorul este cel care trebuie sa o stapaneasca prin exercitiu. Procedurile ulterioare spumarii – de curatare a aparatului si a sitemului de spumare in special – asigura de asemenea calitatea spumei in viitor.

Latte Art – reprezinta pasul final in stapanirea artei prepararii cappuccinoului si se refera la procesul creativ de decorare a bauturii finale. Prin turnarea laptelui cald si a spumei peste cafea se pot obtine o serie de desene. De asemenea Latte Art utilizeaza pentru decorul bauturii ciocolata lichida, pudra de cacao sau scortisoara.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Cafea și tehnici de preparare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s