Cafea – un cuvant cu origini misterioase

               Ca orice cuvant nou intrat in vocabular, si care intre timp a dobandit vechime, cuvantul cafea are un parcurs interesant din punct de vedere etimologic, nu atat in limba romana, unde a intrat cu un sens aproape identic cu cel  folosit astazi, dar mai ales in limbile poapoarelor care au intrat primele in contact cu aceasta bautura magica numita generic cafea.

Baca_Cafea_cafegii

                Astazi, originea cuvantului cafea este oarecum obscura. Nu se stie precis daca provine de la numele provinciei Kaffa, din Etiopia – considerata locul de origine al arborelui de cafea – sau de la regiunea Mocha, din Yemen, unde planta a ajuns prima data pe calea apei, imediat dupa descoperirea acesteia.

                Primul termen care s-a referit la bautura cafea, este cuvantul arab qahwah, cu intelesul de stimulent, putere, vigoare. Acesta era insa un termen ce se folosea si pentru denumirea vinului, licoare prohibita de traditia islamica. Astfel, ca derivat de la qahwah, apare qahhwat, cu intelesul de vinul boabei. Inca de la inceput, termenul nu se referea la planta in sine, la arborele de cafea, ci direct la licoarea provenita prin infuzia frunzelor acesteia. Mai departe cuvantul migreaza in limba turca, si devine kahve, prin pronuntie in dialect.

Cofee_Cafegiicupedigree

                In limbile europene, cafeaua pare sa fi intrat atat in pronuntia arabica, cat si cea turceasca. Intrarea se realizeaza initial in limba italiana, datorita comertului infloritor al Venetiei cu Orientul. In italiana h-ul devine ff, iar aceasta pronuntie si scriere se raspandeste si in celelalte limbi europene.  In limbile de origine anglo-saxona sau germanica, se mai produce o diferentiere: a-ul se transforma in o. De aici, diferentele dintre coffee si caffe. Din aceasta cauza, se considera ca pronuntia latina a cuvantului, cea cu a, este mult mai apropiata de cuvantul originar.

                In limba romana, cuvantul apre pe filiera turceasca, cu sensul cunoscut si astazi, desemnand baututa preparata din boabele arborelui de cafea. O denumire iesita astazi din uz pentru cafea era aceea de lupin care ajunge in limba romana pe filiera franceza si isi are originea in denumirea latina a speciei de plante din care face parte arborele de cafea.

Advertisements

2 Comments

Filed under Cafea și tehnici de preparare, Dolce vita

2 responses to “Cafea – un cuvant cu origini misterioase

 1. ruxandra sarbulescu clit

  Cum sa se transforme h in ff ? S-a transformat v precedat de o vocala lunga guturala in ff. Vocala guturala e vinovata pentru transformarea lui a in o in c o ffee!
  Si ia mai povesteste cum a ajuns planta pe calea apei imediat dupa descoperirea ei in Yemen? Imediat? Parca ati relata intimplarea de la fata locului in stilul Adelin Petrisor. Pai mai intii au descoperit-o caprele in tufisurile desertului Etiopiei. E posibil ca planta sa fi existat si in Yemen. Verificati – va sursele si nu mai postati toate prostiile pe care le gasiti pe net.

  • Cos

   Pentru h transformat in ff ne cerem scuze, este o greseala de redactare, mai exact am mancat o litera, sursa noastra informeaza ca intr-adevar grupul de consoane hv s-a transformat in ff. Aici gasiti si sursa: http://www.cluesheet.com/All-About-Coffee-I.htm. Pentru completarea cu vocala guturanala va multumim, pana la urma despre asta este vorba in mediul online, imbunatatirea comunicarii si a informatiei in timp real.
   Comparatia cu Adelin Petrisor nu ne face cinste, si nu cred ca o meritam. Tema articolului se referea la etimologia cuvantului cafea, din acest motiv nu am fost foarte expliciti vizavi de istoria cafelei si miturile tesute in jurul aparitiei acesteia. Ceea ce am vrut sa evidentiem scriind despre Yemen si porturile sale a fost faptul ca multe surse atesta ca prim loc din care a plecat aceasta planta spre restul lumii aceasta zona geografica. Vom incerca sa verificam si mai amanuntit sursele pe care le utilizam in realizarea materialelor pentru blog si va promit ca vom reveni cu un articol dedicat in totalitate originilor cafelei ca sa va demonstram ca suntem bine documentati. O seara frumoasa si va multumim pentru criticile constructive.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s