Cum au aparut cafeaua si cafenelele?

     Prima cafenea este deschisa in 1457 la Constantinopole (Istanbul) in timpul domniei Sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul,  urmata de inca doua in 1555 deschise prin firmanul  Sultanului Suleiman Magnificul. Chiar daca Ulema (adunarea celor specializati in legea si teologia Islamica) compara cafeaua cu efectul pe care il au spiritele rele asupra omului, cafenelele devin atat de populare in Imperiul Otoman, incat in secolul al XVII-lea istoricul Ibrahim Pacevi spunea despre ele ca sunt locuri frecventate de „ domni iluminati, dependenti de dezbateri si amuzament. Acestia se puteau reuni in grupuri de 20-30 de persoane in fiecare cafenea. Unii citeau carti, altii discutau despre legi sau despre bunele maniere in timp ce altii jucau diferite jocuri la moda in imperiu. Existau printre clientii cafenelelor si artisti care isi aduceau noile creatii si initiau dezbateri despre arta si cultura.”

Ottoman_Coffee_House_Cafegiicupedigree

       Scribii sultanului (Kalemiyye) au fost primii care aveau dreptul de a detine si administra o astfel de cafenea. Cafeaua la ibric se prepara in cafenele dupa ritualurile si traditiile stravechi de preparare, initiate in haremurile si la curtile despotilor orientali. Pana in ziua de astazi soiul de cafea din care turcii prepara kahve (cafeaua turceasca) este unul specific acelei regiuni georgrafice.  Boabele erau macinate extrem de fin, ibricele erau din alama, aveau diferite dimensiuni si asigurau prepararea si pastrarea cafelei la temperaturi optime. Zaharul, caimacul si baclavaua sau rahatul faceau parte din arsenalul complementar de servire a acestei bauturi.

Amedeo_Preziosi_Ottoman-Cafe

      Cafeaua la ibric sau cafeaua turceasca s-a raspandit la jumatatea secolului al XVII-lea si in Europa. Vestul a adoptat varianta cafenelelor, primele deschise fiind la Venetia si la Viena. Popoarele aflate sub dominatia otomana isi incadreaza ritualul de preparare a cafelei in propriile traditii, astfel ca in varianta la ibric, degustarea cafelei devine parte din ritualurile cotidiene ale boierilor din Moldova si Tara Romaneasca si din celelalte regiuni din Balcani aflate sub stapanire otomana.

Advertisements

2 Comments

Filed under Cafea și tehnici de preparare, Dolce vita

2 responses to “Cum au aparut cafeaua si cafenelele?

  1. Lavinia

    Bine v-am găsit! Simt că o să-mi placă la voi. 🙂

    • Cos

      Multumim, Lavinia. Sigur o sa-ti placa la noi pentru ca te vom astepta mereu cu articole interesante si raspunsuri la intrebari despre cafea! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s